hirek
kiállítás BTM 2006
családfa
céhes hagyományok
családtagok
kortás muvészek
írások
filmek
térképek
csatlakozó honlapok
vendégkönyv
kapcsolat
tamogatok

Goszleth István
(1850-1913) fotómûvész


Goszleth István fotómûvész
Amikor Giergl Alajos ötvös lánya, Charlotte hozzáment Goszleth Károly városi tisztviselõhöz a megbecsült ezüstmûves céhmester még nem tudhatta, hogy a korszak egyik vezetõ fotográfusának nagyapjává válik. Sajnos azt már nem érhette meg, amikor István nevû unokája az egyik elsõ hazai jónevû fényképészeti mûteremben, a Doctor és Kozmata cégnél eltöltött tanulóévek után, 1883-ban a belvárosi üzlet tulajdonosa lett.

A Kristóf tér és a Váci utca sarkán hívogató portál, a Rózsavölgyi zenemûbolt és Rothberger Jakab elõkelõ ruhakereskedése szomszédságában nem akármilyen vendégkört csalogatott be Goszleth kamerája elé. Az állandó megrendelõkörhöz tartoztak a kor neves politikusai (pl. báró Bánffy Dezsõ miniszterelnök), tudósai (pl. Konkoly-Thege Miklós, gróf Zichy Jenõ) és legnépszerûbb színésznõi (Jászai Mari, Prielle Kornélia, Márkus Emília) egyaránt.

Az 1895-tõl Gyula nevû fiával közösen vezetett atelier a minõség és a megbízhatóság garanciája volt. A kor legmodernebb technikájával készült felvételekért kapott 5 kiállítási érem, 2 díszoklevél, 2 nagy érdemérem és 5 aranyérem jelzi Goszleth István tudását.

Goszleth István fotómûvész Filmrészletek a Családmese c. TV mûsorból
Megnyitáshoz klikkeljen a feliratra!
015. Goszleth-Györgyi ág   Goszleth István fotómûvész

Minden jog fenntartva © Györgyi-Giergl család 2006